Foto: Livrustkammaren, Livrustkammaren/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Föremål

rörsköld kalkan Turkiet

Rund välvd sköld av vidjor lagda koncentriskt, överspunna med silke i olika färger så att stiliserade växtmönster bildas, intill mitten och kanten mot röd botten, däremellan mot gul botten. På mitten en rund välvd sköldbuckla av stål, ca 215 mm i diameter inlagd med fina rankor av guld. På bucklan fyra spetsovaler, längs kanten fyra halva spetsovaler och mitt på en 25 mm hög knapp av stål, alla beslagna med pressade och ciselerade guldbleck och inlagda med röda och turkosa stenar. Runt bucklan sticker en sick-sack-klippt kant av ylletyg fram. På skölden sitter dessutom åtta (ursprungligen tio) rosettformade nitbleck av stål beslagna med pressade och graverade guldbleck och med inlagda röda och turkosa stenar. Sammanlagt finns det 64 turkoser och 62 röda stenar i olika storlek på skölden. Skölden är kantad med svart läder över en ståltråd. Fodrad med grön sammet. På mitten en fyrkantig stoppad kudde, klädd med samma tyg. Över denna bärsnoddar flätade i rött silke i kors fästa i ringar i rosettformiga nitar och förenade på mitten av en mässingsring. Två ursprungligen tre bärsnoddar av samma material är fästa i ringar i rosettformade nitar på sköldens baksida.

Museum Livrustkammaren
Föremålsbenämning Sköld
Kategori Rundsköldar, Sköldar
Material vidjor (silkeklädsel)
Storlek Vikt 2645 g (m kryss), Höjd 170 mm (ca)
Teknik klädd, spunnet, ciselering, Påslagning
Antal 1
Datering 1400 (1400-1500-tal)
Tidigare ägare Ägare: Abbas den store av Persien, Ägare: Kristina av Sverige, Ägare: Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp, Ägare: Rudolf II
Fysiska egenskaper Färg: Grön
Föremålsnummer 7032_LRK
Alternativt ID Nr 1867: 2871