Föremål

längdmått/völvestav

Redskap av järn bildat av en fyrkantig ten vars ena ände avslutas med en spets. Fästet är omgivet av två breda bronsringar med inristade rutor. På fästets mitt finns en rund järnskiva genom vars kant det finns trädda vridna järntrådar.

Upphov: Bonnevier, Helena, Historiska museet/SHM (CC BY 4.0) Du får bearbeta och dela verket för alla ändamål, även kommersiella, så länge du anger upphovsperson och licensgivare.

LADDA NER BILDEN Information om bilden
Museum
Historiska museet
Föremålsbenämning
  • längdmått/völvestav
  • Stav
Kategori
Arkeologisk samling
Material
  • Järn
  • Brons
Storlek
  • Längd 66 cm
  • Bredd 3 cm
Antal
1
Datering
800 – 1100
Tidsperiod
Vikingatid
Föremålsnummer
208965_HST
Förvärvsnummer
Omnämns i katalog
Förvärvsdatum
1892
Fyndplats
Tillhörande texter
Typ
Föremålsskylt
Titel
Stav/Völvestav
Källa
Till utställningen Vikingarnas värld på Historiska museet
Datum
2021-06-24
Text
Stav av järn med fragmenterat korgfäste i det övre partiet. Fästet har hållits på plats av två med punktcirklar och vulster ornerade bronsknoppar med bikonisk form. Korgen har bestått av vridna, torderade, tenar vilka dragits genom hålen på en cirkelrund skiva, placerad mittemellan bronsknopparna, vilket gett också korgen en bikonisk form. I Skandinavien har stavar av det här slaget bara hittats i ett 30-tal gravar och så gott som undantagslöst i kvinnogravar. Det finns olika uppfattningar om vad stavarna är och representerar. Av utseendet att döma skulle de kunna vara symboliska versioner av så kallade spinnstavar? Och i så fall attribut till de kvinnor som likt de mytologiska nornorna hade makt att påverka ödet och människors liv. I delar av den fornnordiska litteraturen möter vi andra kvinnor som uppfattades ha liknande egenskaper, völvorna. Ordet völva betyder "stavbärerska", och kanske är stavarna deras speciella attribut. Lösfynd från "trakten av Gnesta", Frustuna socken, Södermanland.